Hoe organiseer je een geslaagd feest?

Hoe organiseer je een geslaagd feest?

30 september 2019 0 Door Tijn

Iedereen houdt wel van een feestje bijwonen. Of het nou puur om de muziek gaat, of misschien een grote verjaringsfuif is, het zijn altijd de feestjes die goede herinneringen opleveren. Een feest organiseren daarentegen kan ook een hoop vervelende herinneringen opleveren. Daarom hier een aantal tips en reminders om het feest vlekkeloos te laten verlopen.

Informatie verzamelen

Een goede organisatie kan niet plaatsvinden zonder dat je goed op de hoogte bent van de volledige context van het feest. Is het een surprise party, een tienerfeest of iets officieels als een bruiloft? Uiteraard vereisen verschillende soorten feesten ook een andere aanpak. Uit het soort feest kun je vaak ook afleiden hoeveel mensen er komen. Denk in ordes van tien, dus komen er ongeveer een dozijn mensen, verschillende tientallen of zelfs honderden? Bedenk aan de hand hiervan wat het budget van het feest is. Is het een chique feest? Dan kan er relatief een hoog bedrag per verwachte gast worden gerekend. Daarentegen kan het bijvoorbeeld voor een schoolfeest een stuk lager.

De locatie en de uitnodigingen.

Vaak wordt als eerste de locatie gekozen. Misschien kan het bij iemand thuis, maar waarschijnlijk is het noodzakelijk om een plek te huren. Laat je hierbij leiden door het budget en de hoeveelheid gasten. Andere zaken om rekening mee te houden zijn bijvoorbeeld entertainment. Is er ruimte voor een live bandje, of volstaat het om een afspeellijst over de speakers af te spelen? Wordt er gedineerd of zijn er alleen drankjes en hapjes? Is er een feestelijke lichtinstallatie of moet je misschien licht huren? Zodra je een locatie hebt gevonden die voldoet aan de eisen op bovengenoemde zaken kun je uitnodigingen gaan maken en versturen. Aangenomen dat er een volledige gastenlijst is, uiteraard. Laat je ook hierbij inspireren door de context van het feest. Een uitnodiging voor een bruiloft is natuurlijk anders dan een uitnodiging voor een reünie.

Regel inkoop en entertainment

Misschien heb je dus ook nog extra diensten die geregeld moeten worden. Dat bandje waar ik het over had, of een cateringservice voor de versnaperingen. Vergelijk de opties qua prijs en kwaliteit zodat je goed waar krijgt voor jouw geld. Sla eventuele benodigdheden niet inbegrepen bij diensten zelf in. Voorbeelden zijn glutenvrije hapjes, speelgoed voor de kleine kinderen of extra decoratie voor de venue. Uiteraard hangt dit volledig af van de gasten die op het feest komen. Er zijn nog veel meer zaken waar je mee te maken krijgt bij het organiseren van een feest, en daar zul je gaandeweg achter komen. Hopelijk ben je nu wel een stap dichterbij het feesten zelf!