Een gezonde tuin in de winter

Een gezonde tuin in de winter

21 november 2021 0 Door Tijn

De herfst is in volle gang en om ons heen maakt de natuur zich op voor de winter. Dat betekent dat we niet zoveel te doen hebben wat betreft onze tuin. Althans, dat dénken we. Want het tegendeel is waar. Eigenlijk is er wel degelijk iets wat we kunnen doen. In deze blog vertel ik je hoe je voor je tuintje zorgt, ook al zijn het de wintermaanden. Lees je mee?

Het oude eruit, het nieuwe erin

Als er veranderingen zijn die je wilt doorvoeren, is het nu het moment om dat te doen. Haal planten die je moet verplaatsen uit de grond. En plaats nieuwe exemplaren waar die nodig zijn. Nu is de grond nog een beetje warm van de zomer en kunnen planten zich beter hechten op hun nieuwe plekje. Maar dan moet je er wel snel bij zijn!

Beschermd tegen de kou

Er zijn ook plantjes die vrezen voor de vrieskou die eraan komt. Het zijn de planten die het in de warmere tijd van het jaar prachtig doen buiten maar die nu liever naar binnen gaan. Graaf die exemplaren uit en zet ze binnen of in de schuur in een pot zodat ze niet kapotgaan wanneer het gaat vriezen. Dat zou zonde zijn. Veel planten kunnen er goed tegen, zoek op internet op of jij exemplaren hebt, die het minder goed trekken.

Weg met onkruid

Onkruid vergaat niet, zeggen ze weleens. En dat is zeker waar. Jouw bloemen bloeien niet meer en sparen hun krachten maar het onkruid woekert onverstoord door. Dus hup, handschoenen aan en gaan. Zeker nu het nog niet vriest blijft het onkruid doorgroeien en dat moet dus verwijderd worden. Anders gaat het je eigen plantjes in de weg zitten en daardoor kan hun eigen groei belemmert worden. Daarnaast staat het ook gewoon niet zo fraai

Last van ongedierte

Ook ongedierte gaat langzaam weg en komt in de lente alweer snel op. Je wilt natuurlijk niet je hele tuintje vol met gif spuiten. Daar hebben de flora en fauna die je wel wilt hebben, niks aan. Gelukkig kan je de natuur met een helpende hand gewoon haar werk laten doen. Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van bladluis. Een bestrijdingsdienst is dan vaak niet nodig. Met een natuurlijk middel kom je al een heel eind. Zet bijvoorbeeld larven van lieveheerbeestje in. Die eten die bladluizen maar wat graag op en de lieveheersbeestjes zien we vaak graag in de tuin, dat is een heel vrolijk gezicht.